פומו (FOMO), או בשמו העברי: פחד/חרדה מפני החמצה. מדובר במושג שהגיח לחיינו רק בשנים האחרונות, ולמרות זאת כולם מכירים אותו ורובנו חווינו אותו לפחות פעם אחת. מה זה פומו? FOMO, איך הפומו משפיע על חיינו? איך ניתן להתגבר עליו? כל התשובות במאמר הבא.
מה זה פומו?
פומו הוא מונח המתאר תחושה פסיכולוגית של דאגה או חרדה מכך שאנו מפספסים חוויה, אירוע, או הזדמנות שאחרים אולי משתתפים בה או נהנים ממנה. קרה לכם פעם שהוזמנתם לשני אירועים חברתיים, שני אירועים שרציתם להיות בהם, ולכן התלבטתם ארוכות לאיזה מהם ללכת? ובסוף, כשהלכתם לאחד מהם, תהיתם אם כיף יותר באירוע השני וחבל שלא בחרתם ללכת אליו? זה פומו, אבל לא רק.
איך אפשר לזהות חרדת החמצה?
תלות ברשתות חברתיות:
- הפומו מתחזק בעיקר דרך חשיפה לתמונות, פוסטים, או סיפורים באינסטגרם, פייסבוק ורשתות אחרות, שבהן אנשים מציגים את חייהם ה"מושלמים". כמה פעמים מצאתם את עצמכם גוללים באיזה עמוד אינסטגרם של אושיה כזו או אחרת שמטיילת בעולם, בזמן שאתם קמים לעבודה המשעממת שלכם בכל יום – ורציתם גם? הרי מי לא היה רוצה לפתוח את הבוקר שלו עם ארוחת בוקר מפנקת בבריכה, להמשיך לצלילה עם דולפינים, לעבור לעיסוי גב מרגיע, לצאת לטרק בנופים מרהיבים ולסיים את היום במסיבה או בארוחה רומנטית? הדברים האלה שאנו רואים ברשתות החברתיות הם לא בהכרח נכונים, לרוב הם מציגים תמונה חד צדדית, אבל זה לא מונע מרגשות הפומו להפציע.
תחושת פספוס:
- ההרגשה שאתה "לא חלק" מאירוע או סיטואציה שאחרים חווים.
- דאגה שאולי קבלת ההחלטות שלך לא מיטבית וגרמה לך להחמיץ משהו חשוב ("חבל שלא הלכתי לאירוע השני, לפי התמונות בפייסבוק נראה שהרבה יותר כיף שם!").
השפעה על הרגשות:
- תסכול, קנאה, דאגה ואפילו ירידה בביטחון העצמי כתוצאה מהשוואה לאחרים.
פגיעה בקשרים אישיים:
- פומו עלול לגרום לכם להזניח מערכות יחסים קרובות לטובת אירועים או חוויות שנראות מושכות יותר.
מאיפה הגיע הפומו?
בגדול? מהרשתות החברתיות, או נכון יותר: מהתמכרות לרשתות החברתיות.
התמכרות לרשתות חברתיות היא מצב בו אנו מבלים חלק ניכר מזמננו במרחב הווירטואלי, כל כך הרבה זמן עד שזה גורם לנו להזניח עיסוקים חשובים אחרים. כאשר אנו מוותרים למשל על יציאה מן הבית למפגשים פנים אל פנים עם אנשים אחרים או מפסיקים להקדיש זמן למשפחה (זמן שאנו מקדישים לרשתות), סביר להניח שמדובר בהתמכרות.
כשאנחנו נכנסים כל הזמן להתעדכן בפייסבוק או לגלול באינסטגרם (ובכל רשת חברתית אחרת) כי אנחנו פוחדים שבזמן שלא נכנסנו אולי פספסנו משהו – זה אומר שאנו סובלים מפומו.
להתמודד עם פומו
כדאי להתחיל בלהבין מהי הסיבה שגרמה להתמכרות: האם בעקבות משבר בחיים? בעיות בעבודה? שעמום? באחד על אחד נרד יחד לשורש ההתמכרות ונבין מהם הגורמים לה.
בשלב הראשון נאפיין את צרכי המטופל, לאחר מכן נקבע את שיטת הטיפול המתאימה ביותר, נבחר מטפל/ת ונתחיל בתהליך הטיפול.
פומו הוא עוד סוג של חרדה, וכמו בטיפול בשאר החרדות המוכרות והנפוצות, גם בטיפול בפומו יש לנו את השיטות והכלים המתקדמים להעניק לכם כדי לנצח את החרדה ולחזור לשגרת חיים בריאה.
אחד על אחד הינו מרכז טיפולים ארצי רב תחומי, מקצועי, המעניק שירות ייחודי של התאמה אישית בין הטיפול המבוקש לבין המטפל המתאים על ידי צוות מיומן ומקצועי הנותן מענה למטופלים בפריסה ארצית ומציע מגוון טיפולים רחב לילדים, מתבגרים, מבוגרים ובני הגיל השלישי.
מחכים לכם!